שירות לתועלת הציבור

במקרים מסוימים, ובמסגרת הענישה שהוא מטיל על נאשם בסוף משפטו,  יכול בית המשפט להורות על הטלת שירות לתועלת הציבור. מדובר, ככלל, בענישה מקלה וחלופה לאפשרויות עונשיות חמורות בהרבה – כמו עבודות שירות או מאסר בפועל. יחד עם זאת, על מנת להגיע לענישה מקלה כזו  צריכים להתמלא מספר תנאים, כאשר, לא פעם הדבר תלוי בהתנהלות נכונה וחכמה של עורך הדין המייצג את הנאשם.

 

 

מהו שירות לתועלת הציבור?

מהביטוי "שירות לתועלת הציבור" ניתן להבין כי מדובר בסוג של עבודות המבוצעות במסגרות שונות למען החברה ופרטיה, למשל ילדים, קשישים, נכים, חולים וכדומה.  על ארגון השירות אחראי משרד העבודה והרווחה. מדובר על עבודה שנעשית, ככלל,  במהלך יום או יומיים בשבוע, שעות ספורות כל פעם, כאשר סך השעות הכולל – נע בין עשרות למאות שעות (עד לתקרה של 600 שעות). יתרונה של עבודה זו הוא שהיא מאפשרת לאדם לחיות ולעבוד, כרגיל, תוך הקדשת מספר שעות בשבוע לתרומה זו לחברה. עבודות שירות, לדוגמא, נעשות חמישה ימים בשבוע – מהבוקר עד הערב. חשוב להדגיש כי עבודות אלו אינן נעשות בשכר ושמתקיים פיקוח על עצם ביצוען, כאשר אי עמידה בהן עלולה להוביל לענישה קשה יותר כגון קנס או מאסר.

 

מתי יטיל בית המשפט עונש של"צ?

שירות לתועלת הציבור הינו נגזרת של מספר מטרות, ובראשן השאיפה להקטין את הפגיעה בנאשמים, את החוויה הקשה ואת אות הקלון הכרוכים בכניסה לכלא. לצד הקטנת הפגיעה, המטרה היא לאפשר שיקום מהיר יותר של הנאשם, כמו גם ליצר יתרונות עבור המערכת כמו הקטנת הצפיפות בבתי הסוהר.                   

ואולם, יש צורך לאזן את הענישה מול חומרת הפגיעה בפרט או בציבור, ולכן של"צ יוטל במקרים שבהן העבירה שבוצעה היא יחסית קלה, כאשר לנאשם אין עבר פלילי משמעותי, או נסיבות אישיות מיוחדות. כך,  לדוגמא, אם מצליח עורך הדין של הנאשם להראות כי מדובר באדם נורמטיבי אשר "מעד" פעם אחת, ושכניסה לכלא עלולה לפגוע באופן חמור בפרנסתו, בתלויים בו (אשתו, ילדיו…), ביכולתו לשוב לחיים תקינים וכדומה – הדבר מגדיל את הסיכויים שיורה בית המשפט על של"צ. בנוסף, התרשמותו של בית המשפט תלויה רבות בתסקיר של שירות המבחן, ואילו עורך דין מיומן יידע לבקש את התסקיר בעת הנכונה ולהכין את מרשו לקראת המפגש עם אנשי שירות  המבחן. 

לכל אלה יש להוסיף את העובדה כי עונש של"צ הוא בין העונשים הספורים שניתן להטיל על נאשם שבית המשפט קבע כי בצע את העבירה – מבלי להרשיע אותו ומבלי להטיל עליו כתם של "תיק פלילי". נקודה זו הופכת את השימוש בדרך זו לחשובה במיוחד ויישומה תלוי ביכולותיו של עורך הדין הפלילי המייצג – להכיר את הכלים המשפטיים ולהביא דוגמאות מתאימות מפסיקת בתי המשפט. 

 

לפרטים נוספים בנושא ולקביעת פגישה ראשונה, פנו אל משרד עורכי הדין אריאל עטרי בטלפונים 050-8323323     ו-02-6231841.

 

ליצירת קשר, אנא מלאו את הטופס הבא, ונדאג לחזור אליכם: