מכתב יידוע לחשוד

לפני שמוגש כתב אישום נגד אדם בעבירת פשע, שהעונש עליה הוא לא פחות משלוש שנות מאסר – החוק מעניק לו את הזכות לשכנע את נציגי התביעה או הפרקליטות בחפותו ו/או לשכנע כי יש מקום להקל בניסוח העובדות והאישומים שמבקשים לכלול בכתב האישום נגדו.  מטעם זה, רשויות התביעה מחויבות ליידע את החשוד על כך שחומר החקירה בעניינו הועבר לעיון התובע לקראת גיבוש כתב אישום, ובהמשך ליידעו על הכוונה להגיש את כתב האישום – על מנת שיוכל להתכונן לשימוע ולתכנן את צעדיו. יצויין כי על פי החוק יש מקרים בהם לא קיימת חובה לשלוח מכתב  יידוע כזה. מקרה בו החשוד עצור – הוא אחד מהם.

 

שני מכתבי יידוע לחשודים

ישנם שני סוגי מכתבים הנשלחים לחשוד. המכתב הראשון מודיע לחשוד כי גורמי החקירה העבירו את התיק בעניינו אל התביעה, ושניתן להגיש בכתב טענות מדוע יש להימנע מלהגיש כתב אישום. במכתב מצוין כי ניתן לבצע את הפנייה תוך 30 יום וכן מצוינת כתובת לבירורים ופניות. בנוסף, המכתב מציין כי אם יחליטו להגיש כתב אישום יקבל החשוד עוד מכתב יידוע. 

יש להדגיש כי המכתב נשלח בדואר רשום ומרגע זה הוא נחשב בתור הודעה שנשלחה, בין אם החשוד אישר את קבלתו ובין אם לאו. 

במידה שהתביעה החליטה להגיש כתב אישום, בין אם האדם שלח את טענותיו או שלא עשה זאת, שוב יישלח מכתב יידוע לחשוד. במכתב זה מודיעה התביעה גם על הזכות לבקש לעיין בחומרי חקירה, ועל כך שקיימת אפשרות לשימוע המותנית בהגשת בקשה בכתב – אותה יש לשלוח בתוך 30 ימים. 

להליך הפניה בבקשה לשימוע בעקבות קבלת מכתב היידוע – חשיבות רבה. כדאי מאד לפנות לעורך דין מייד עם קבלת המכתב הראשון. כך, לדוגמא, בשלב זה יכול עורך דין פלילי טוב לפעול לאיסוף ראיות או הנעת המשטרה לאסוף ראיות שיקדמו את סגירת התיק, בהמשך. יתר על כן עורך דין פלילי מיומן גם יאמר לחשוד ממה להיזהר ומה לא לעשות. לעיתים מהלכים שנעשים ע"י חשודים, גם אם בתום לב, עלולים לסבך אותם בהמשך ולהוביל להגשת כתב אישום. 

לפניה בבקשה לשימוע יתרון נוסף – מאחר שהיא עשויה להוביל לחיסכון כספי בניהול תיק פלילי בבית המשפט או, על כל פנים, להוביל לניהול תיק חמור פחות – וגם בדרך זו להפחית עלויות. 

 

חשיבותו של עורך הדין 

יש להבין כי הבקשה הראשונה להימנעות מהגשת אישום, וכמובן אם הדברים מגיעים לכדי שימוע, מחייבים התנהלות מקצועית, מתוכננת, חכמה ומושכלת. עורך דין מיומן עשוי בהחלט להביא להקלות בכתב האישום ולעיתים אף למניעתו, ולייצג את הלקוח מתוך ראייה טקטית ואסטרטגית שאינה מביאה לפגיעה או להחמרה במצבו. לעומת זאת, התנהלות עצמאית שאינה מקצועית או מושכלת, עלולה לגרום ליותר נזקים מאשר יתרונות הכרוכים בהליך השימוע. 

עורך הדין אריאל עטרי ייצג רבים בהליכי שימוע והוביל לאי הגשת כתב אישום, גם כשדובר בעבירות חמורות מאד. 

 

לפרטים נוספים בנושא ולקבלת ייעוץ פנו אל משרד עורכי הדין אריאל עטרי בטלפונים 050-8323323

 

 

 קיבלת מכתב יידוע לחשוד?! פנה מייד לעורך דין!

בעקבות חקירת אדם בחשד שביצע  עבירות מסוימות, מקנה לו החוק אפשרות לשטוח את טענותיו מדוע אין להגיש נגדו כתב אישום, בטרם יוגש נגדו כתב אישום.

מדובר בעבירות שהעונש הקבוע בצידן הוא מעל שלוש שנות מאסר, המכונות, בלשון משפטית, עבירות מסוג "פשע". לאחר שגורמי החקירה שאספו וגיבשו את חומר החקירה הם מעבירים אותו לתביעה או לפרקליטות על מנת שישקלו הגשת כתב אישום נגדו. בשלב זה יש ליידע את החשוד על כך שהחומרים הועברו לתביעה המגבשת את כתב האישום ובשלב הבא על הרשויות ליידע את החשוד בדבר הכוונה להגשת כתב אישום. מטרת היידוע היא לאפשר לחשוד באמצעות עורך דינו לבנות את הטיעונים שיציג בשימוע.

 

יידוע על העברת החומרים לידי התביעה

כאמור, בתחילה נשלח מכתב יידוע לחשוד מגורמי החקירה, אשר נושא את ההודעה בדבר העברת חומר החקירה אל התביעה או הפרקליטות. על פי מכתב זה, ניתנת לחשוד  הזכות להגיש טיעונים, בכתב, כדי למנוע הגשת כתב אישום נגדו תוך שלושים ימים. 

מאידך, החוק מאפשר, במקרים מסוימים, להגיש כתב אישום גם אם לא חלפו שלושים ימים מסיום החקירה וגם אם לא קוים שימוע, אולם החלטה כזו צריכה לעמוד בתנאים מסוימים שמגדיר החוק. כך הדבר בעניינם של עצורים או כשניתן אישור מיוחד לכך. 

במידה שהתביעה מחליטה לעשות צעד נוסף לקראת הגשת כתב אישום, בין אם החשוד שטח את טענותיו בכתב ב'סיבוב' הראשון ובין אם לאו, יישלח לחשוד מכתב יידוע נוסף, כפי שנפרט להלן.

חרף זאת, חשוב להדגיש כי קיימת חשיבות רבה לפעולה מייד לאחר המכתב הראשון, מבלי לחכות למכתב השני, מאחר שמכתב זה הינו סמוך יותר לחקירה ומאפשר לעורך הדין לפעול, במהירות, לאיסוף ראיות שעלולות להיעלם עד להגעת המכתב השני. במובן זה, המתנה למכתב השני עלולה לחרוץ את גורלו של החשוד שבקש להמתין למכתב השני – ועם הגעתו הוא עלול לגלות שמאוחר מידי.

 

 ראוי לציין כי אין זה משנה אם הנמען אישר או לא אישר את קבלת המכתב שנשלח בדואר רשום, שכן ההודעה נחשבת לכזו שנמסרה מעת שהופקדה בדואר.

 

יידוע החשוד לגבי אפשרות לשימוע

כאמור, זמן לא מועט חולף עד שנשלח לחשוד מכתב יידוע לחשוד. במכתב יידוע זה  נמסר לחשוד  על זכותו לעיין בחומר החקירה ועל כך שיוכל לבקש שימוע בפני התביעה. את הבקשה עליו לשלוח, תוך שלושים ימים מקבלת המכתב, לכל היותר. 

יש לציין כי שימוע יכול להיעשות בעל פה או בכתב, ואולם, כאשר אזרח פונה ללא ייצוג ע"י עורך דין, לא קיימת אפשרות לשימוע בעל פה, כלל.

 

מדוע יש לפנות לעורך דין

ראשית, בכל מקרה שנפתחת חקירה פלילית יש לפנות מייד לעורך דין פלילי.

עם קבלת הזימון לחקירה הראשונה יש להיות בקשר עם עורך הדין וודאי כאשר מגיעים לשלב של מכתב היידוע. למרות שבכתב החשדות מצוין כי החשוד יכול לייצג את עצמו, חשוב להדגיש  כי הגשת בקשה להימנעות מהגשת כתב אישום (במענה למכתב הראשון והשני), וכמובן הייצוג בשימוע עצמו – חייבים להיעשות באופן חכם, נכון ומקצועי. באמצעות עורך דין פלילי בעל ניסיון ובקיאות בחומר, ישנה אפשרות למנוע הגשת כתב אישום או לשכנע להימנע מהגשת אישום לגבי חלק מהחשדות. 

יש חשודים הסבורים כי יוכלו לייצג את עצמם, ולפנות, בעצמם, בכתב במענה על מכתב היידוע. זוהי התנהלות מסוכנת, שמצביעה על אי הבנת המורכבויות הקשורות בנושא. לא פעם נתקלנו באנשים שבמכתב השימוע מסרו פרטים שהזיקו להם, בהמשך, מאחר שלא ידעו מה חשוב ומה לא, מה מותר לגלות – ומה לא. במובן זה, לא זו בלבד שהפניה עצמית כזו לא הועילה אלא שהיה בה לגרום לנזק ממשי לחשודים שהפכו, בהמשך, לנאשמים. נעיר כי בין עורכי הדין ידוע הכלל לפיו אסור לעורך דין לייצג את עצמו. מה שנכון לעורך דין ודאי נכון לגבי אזרח מן השורה שאינו משפטן.

נסיוננו מלמד שבלא מעט מקרים פניה לפרקליטות או לתביעות בעקבות קבלת מכתב היידוע הראשון – הובילה לסגירת התיק הפלילי נגד החשוד ואי הגשת כתב אישום.

 

לפרטים נוספים בנושא ולקבלת ייעוץ פנו אל משרד עורכי הדין אריאל עטרי בטלפונים 050-8323323 או 02-6231841.

ליצירת קשר, אנא מלאו את הטופס הבא, ונדאג לחזור אליכם: