מחיקת רישום פלילי

מחיקת רישום פלילי ומשטרתי

כאשר לאדם יש רישום פלילי (שיש הקוראים לו רישום משטרתי) הדבר עלול לפגוע באופן משמעותי במישורים שונים של חייו. רישום כזה אף מהווה בעיני רבים "תעודת קלון" ואף מביא ליחס נוקשה יותר בעת מפגש עם שוטרים, גם בביקורות שגרתיות. 

זו הסיבה שבגללה חשוב לדעת שישנן מספר דרכים להשגת ביטול רישום פלילי ומשטרתי, ועל כך אפרט במאמר הבא.

 

מחיקה של הרישום הפלילי

ברישום הפלילי של אדם רשומות כל העבירות בהן היה חשוד, ההרשעות שלו, עונשים שהוטלו עליו, תיקים הממתינים לבירור דין (שמכונים גם  מב"דים), ותיקים שנסגרו כנגדו. אין ספק כי קיומו של  רישום פלילי משפיע, באופן מהותי, על חייו של אזרח – בעיקר שישנם גורמים לא מעטים להם  החוק מתיר להם לעיין ברישום בנסיבות שונות. 

עם זאת, הרישום הפלילי אינו נמשך לעד וקיימת התיישנות בפלילים המביאה בסופו של דבר למחיקתו, כעבור תקופות משתנות של זמן. משמעותה של מחיקת רישום פלילי היא שכעת רק מספר גופים מצומצם ומוגדר בחוק יכול להיות חשוף לרישום.

כך או אחרת, בשנים האחרונות נקבע בחוק כי למעט מספר קטן של גופים – אין חובה על האדם לגלות את הרישום הפלילי שלו וכל המבקש לעיין בו, למרות שאין לו זכות כזו, עובר על החוק.

 

תקופת ההתיישנות הנזכרת תלויה במספר משתנים ובהם, לדוגמא, גילו של אדם וסוג העבירה המיוחסת לו  ואם הורשע – העבירה שבה הורשע (עבירת עוון, חטא או פשע). 

כך לדוגמא, עבור אדם שהורשע בהיותו בגיר בעבירה שהעונש הקבוע בצידה הינו שלוש שנות מאסר לריצוי בפועל, תקופת ההתיישנות תהיה 3 שנים ועוד 7 שנים, כלומר בסך הכל 10 שנים. עם זאת, אין בכך לומר שהרישום הפלילי נמחק מהרשומות. לאחר תום תקופת ההתיישנות מתחילה תקופה נוספת של 10 שנים בכל העבירות (למעט מספר חריגים), ורק לאחר תקופה ארוכה זו מתקיימת המחיקה עצמה. 

במילים אחרות, בדוגמא שהבאנו לעיל יחלפו, ככלל, לא פחות מ- 20 שנים עד המחיקה.

 

תקופה ארוכה זו ניתן לקצר במספר דרכים, ובהן פנייה אל גורמים שונים לצורך קיצור תקופת ההתיישנות, ובעיקר פנייה אל נשיא המדינה בבקשת חנינה. עורך דין פלילי המתמחה בתחום יוכל לסייע לכם בפנייה נכונה ומושכלת אל הגורמים הרלבנטיים.

 

ביטול רישום משטרתי

גם תיקי חקירה שנסגרו כנגד אדם עלולים להמשיך ולהופיע על מחשבי המשטרה, ולהביא להתייחסות מחמירה יותר חמורה מצד  רשויות האכיפה, החקירה והתביעה בעתיד. גם בדיונים משפטיים עלול להיות רישום זה להיות מוגש לעיון השופטים. בנוסף, הרישום המשטרתי מהווה סוג של כתם על שמו הטוב של האדם, ואף עלול להיחשף לעיניהם של גורמים שונים ולפגוע ביכולות התעסוקה של האדם. מדובר בתיקים שנסגרו בעילות של חוסר עניין לציבור או היעדר ראיות, ולא בעילה של חוסר אשמה – המביאה לביטול רישום משטרתי.

 

עם זאת, לכל חשוד עומדת הזכות להגיש מכתב בקשה לסגירת תיק פלילי תוך בקשה לשינוי העילה לחוסר אשמה. מדובר בבקשה מנומקת המתייחסת לקשת רחבה של היבטים, ועליה לשכנע את המשטרה או התובע כי אכן קיימת הצדקה משפטית ואנושית לשינוי העילה. ככל שהבקשה תתקבל והעילה תשונה לחוסר אשמה, תבוצע למעשה מחיקת רישום במשטרה על כל המשתמע מכך. 

מאידך, הגשת הבקשה באופן שאינו מקצועי עלולה להיתקל עד מהרה בסירוב, וגרוע מכך – אף להביא לפתיחה מחודשת של התיק.

 

ניתן להבין כי את הפניה למחיקת רישום פלילי ומשטרתי יש לעשות אך ורק באמצעות עורך דין פלילי מיומן. לפרטים נוספים ולסיוע בנושאים אלו, פנו אל משרד עורכי הדין אריאל עטרי בטלפונים 050-8323323 או 026231841.

ליצירת קשר, אנא מלאו את הטופס הבא, ונדאג לחזור אליכם: