ועדת שחרורים

ייצוג עורך דין בפני ועדת שחרורים

ועדת שחרורים, המכונה גם ועדת שליש, מתכנסת על מנת לדון בבקשות לשחרור מוקדם שמגישים אסירים. מדובר באסירים אשר ריצו זה מכבר תקופת מאסר. הם מצוים לקראת השלמת ריצוי שני שלישים מתקופת מאסרם, ומבקשים לקצר את תקופת המאסר הכוללת ולהפחית את התקופה הנותרת מעונש המאסר המקורי. 

חשוב לדעת כי הוועדה אינה אמורה להיות בעלת דעה קדומה או  מדיניות עקרונית בעד או נגד  שחרור מוקדם;  היא מורכבת מבעלי מקצוע אשר מגדירים את תפקידם המרכזי – כשמירה  על החברה מפני אנשים העלולים לסכן את הציבור אם ישוחררו כעת, בעקבות קיצור מאסרם.

 

על כן, יש להתנהל נכון מול הועדה ולהציג את הטיעונים שיובילו להחלטה על שחרור מוקדם. מאחר שהצגת הטיעונים הינה שילוב של טיעון משפטי, כושר שכנוע, ולעתים גם עם טענות המובאות בשם קרבנות העיברה – כדאי מאד שהיצוג בפני הועדה ייעשה באמצעות עורך דין פלילי בעל ניסיון רב בתחום.

 

כיצד פועלת ועדת השליש?

החוק המסדיר את פעילות ועדת שחרורים, כמו גם ועדות דומות, הוא חוק שחרור על-תנאי ממאסר, תשס"א-2001. החוק מגדיר את הרכב ועדת השליש וקובע כי יהיו חברים בה שופט שמינה שר המשפטים, ושני אנשי מקצוע מנוסים שמינה השר מתחומי עבודה סוציאליות, חינוך, פסיכיאטריה, עבודה סוציאלית וקרימינולוגיה. בנוסף, הוועדה נסמכת לא מעט על חוות דעת מקצועיות של עובדים סוציאליים מבית הסוהר, שירות המבחן, רש"א – רשות שיקום האסיר, וכן גורמים נוספים, כמו פסיכיאטרים, במידת הצורך.

 

כאמור, השיקול המרכזי המנחה את הועדה הוא הסיכון שעלול להביא עימו שחרור מוקדם של האסיר לשלום הציבור; בין אם מדובר בסיכון ביטחון המדינה, נפגעי העבירות, כלל הציבור או בני משפחתו. על מנת לקבל את ההחלטה – מתחשבת הוועדה בקשת רחבה של היבטים, ביניהם חומרת העבירה שבגינה נגזר המאסר, נסיבותיה ותוצאותיה, תקופת המאסר שנגזרה, כתבי אישום התלויים עדין כנגד האסיר, דיונים קודמים שהתקיימו בעניינו וכדומה. בנוסף, הוועדה מתייחסת להתנהגותו של האסיר בתקופת מאסרו, כגון השתתפות בצעדי שיקום וגמילה מסמים, מחד, או התנהגות פוגענית באסירים ובסוהרים, מאידך.

 

חשיבותו של ייצוג עורך דין

הניסיון מלמד שישנה חשיבות גדולה לייצוג ע"י עורך דין בפני ועדת שחרורים. 

ראשית, עצם ההסתייעות בעורך דין שונות עשויה לגלות לועדה על כיוון חיובי, דהיינו על רצונו של האסיר לחזור אל החברה ולחתור לכך באמצעים נורמטיביים.
שנית, לדרך שבה נאמרים הדברים בפני הועדה יכולה להיות השפעה לא מבוטלת על ההחלטה הסופית, לחיוב או לשלילה;
 משפט לא נכון יכול להרוס טיעון שלם, בגלל אי מודעות לרגישויות שרק עורך דין פלילי מיומן – מכיר. על כן יש להתכונן היטב, לארגן את החומר, לבנות את הטיען וגם להציג את הטענות באופן רהוט, מבוסס וראוי בפני ועדת שליש אשר חבריה מאזינים ומתחשבים בדבריו של עורך הדין.

 

לפרטים נוספים בנושא ולקבלת ייעוץ פנו אל משרד עורכי הדין אריאל עטרי בטלפונים 050-8323323 או 02-6231841.

ליצירת קשר, אנא מלאו את הטופס הבא, ונדאג לחזור אליכם: