זומנת לחקירה במשטרה?
קיבלת זימון לבית המשפט?
צור קשר מיידי
דיבר ראשון: בישיבה הראשונה ובכלל – אל תשיב לכתב האישום לפני שעיינת בחומר החקירה (בעיקר אם אתה מתכוון להודות באשמה). לכן – ברגע שקיבלת הזמנה למשפט, אם אינך מיוצג ע"י עורך דין – צור קשר עם הפרקליטות או התביעה משטרתית ובקש לצלם את חומר החקירה. אל תסתפק בעיון בחומר זה בבית המשפט. ודא גם שעורך דין מטעמך לא יעיין בחומר החקירה,
בפעם הראשונה, בבית המשפט. זה לא רציני. זו חייבת להיות נקודת המוצא שלך לכל פעולה שלך, בעתיד. להתחיל משפט בלי לעיין בחומר החקירה המלא – זה כמו לצאת לטיול במדבר ללא מפה טופוגרפית – גם אם תגיע, בסופו של יום, למקום כלשהו שאינו חדר מיון, בדרך כלל זה לא המקום אליו רצית להגיע…
החוק מעניק לך את הזכות לעיין בחומר זה – היעזר בה.
דיבר שני: אם חסר חומר חקירה – אל תשיב לכתב האישום ואל תעשה שום פעולה ממשית אחרת, לפני שתגיש לבית המשפט בקשה לקבל את החומר החסר. ככל שיש בחומר החקירה תעודת חסיון – יש לך זכות לבקש לגלות את החומר החסוי. בחומר החסר עשויות להימצא הראיות שיובילו לזיכוי שלך או להקלה משמעותית בעונש שתקבל, אם תורשע.
דיבר רביעי: ככל שיש לך טענות מקדמיות, כמו במקרה שהעבירה המיוחסת לך התיישנה, שכבר נשפטת על אותה עבירה, בעבר, שאין לבית המשפט סמכות לדון בעניינך וטענות דומות, הציפיה היא שתעלה אותן כבר בתחילת המשפט. כך גם לגבי טענה שלפיה היית במקום אחר, בזמן בו בוצעה עבירה. אם לא תעשה זאת בתחילת המשפט, בית המשפט עלול לא לדון בטענות האלה או לייחס להן משקל מועט רק בגלל האיחור שבהעלאתן.
דיבר חמישי: אל תתלהב מהצעות מפתות של התובע להגיע להסדר טיעון עם עונש קל-לכאורה, בדיונים הראשונים בעניינך, בבית משפט. פעמים רבות, פירושו של דבר שעם עורך דין פלילי מצוין – היית מגיע לתוצאות טובות יותר. לא מעט ימי דיונים ראשונים נראים כמו שוק מחוץ לאולם המשפטים, כך שאם אתה בוחר לנהל את משפטך ללא ייצוג של עורך דין – אל תתבייש להתמקח.
דיבר שישי: כבד את בית המשפט. מומלץ שלדיון בעניינך – תגיע מסודר, אלא אם מצבך הכלכלי גרוע מאוד ואתה רוצה שגם בית המשפט יראה (ויריח?!) את זה.
דיבר שביעי: דבר בצורה עניינית. אל תבלבל לשופט את המח. הוא עסוק. אחריך יש לו עוד שלושים דיונים היום, במקרה הטוב. מה שאפשר להגיד בשבע מילים – אל תגיד בשמונה. זכור את דבריו של אפלטון שאמר שחכמים מדברים כשיש להם מה לומר, וטיפשים מדברים מפני שהם חייבים לומר משהו. אגב, זו עצה שאני מציע גם לעורכי דין. הגע מוכן לדיון. כתוב לעצמך בנקודות, מראש, את מה שאתה רוצה לומר, כדי שתוכל להציג את הדברים בבהירות ובצורה עניינית. אין מה לעשות: כמו בכל תחום אחר בחיים, גם במשפטים, העטיפה חשובה לא פחות מהמוצר עצמו.
דיבר שמיני: כשאתה חוקר עד – הצג שאלות ממוקדות שמדריכות את העד לתשובה שאתה מבקש שיענה ואל תתוכח אתו. אם אתה, בכל זאת, מתוכח עם העד, זכור את הפתגם החכם לפיו כאשר אתה מתווכח עם טיפש, עליך לודא שהוא אינו עושה אותו הדבר…
דיבר תשיעי: כבד גם את נציגי הפרקליטות והתביעה שמופיעים מולך. אין להם נגדך שום דבר אישי. הרוב המוחלט של הפרקליטים והתובעים הם אנשים מצויינים והגונים. את המלחמה המשפטית אין צורך להעביר לפסים אישיים. זכור גם שלהם יש כח רב משלך. מעבר לזה, סימפתיה לא הזיקה, מעולם, לאיש.
דיבר עשירי: אם אתה מחליט, בכל זאת, לא לנהל את המשפט לבד – כמו בכל תחום כדאי לך לקחת בעל-מקצוע מעולה; לא "בסדר" ולא "טוב". רק עורך דין פלילי מעולה. אם אתה שוקל להתחיל את הדרך עם מישהו בינוני, מתוך הנחה שבמקרה הכי גרוע, אם לא תאהב את העבודה שלו, תעבור לבעל מקצוע טוב – זכור את הפתגם החכם לפיו: כשטיפש אחד זורק אבן לבאר – אלף חכמים לא יוכלו להוציא אותה. הנזק שייצוג לא הולם גורם בהתחלת הדרך – עלול להיות לא הפיך, בהמשך. אל תהמר על החיים שלך. החירות שלך, השם הטוב, הילדים והעתיד שלך – מונחים על כפות המאזנים. תן לעורך דין פלילי מעולה לעזור לך, אם חייך וחיי היקרים לך – חשובים לך.
ליצירת קשר, אנא מלאו את הטופס הבא, ונדאג לחזור אליכם: