זומנת לחקירה במשטרה?
קיבלת זימון לבית המשפט?
צור קשר מיידי
מאת עו"ד פלילי אריאל עטרי
עבירת החטיפה מוסדרת בסעיף 369 לחוק העונשין, תשל"ז- 1977, בזו הלשון:
369. הכופה אדם בכוח או באיומים או מפתהו באמצעי תרמית ללכת מן המקום שהוא נמצא בו, הרי זו חטיפה, ודינו – מאסר עשר שנים.
על מנת לבסס הרשעת אדם בעבירה פלילית נדרשת התביעה להוכיח שהתמלאו בו יסוד נפשי – מחשבה או רצון ברמה מסויימת שמשתנה מעבירה לעבירה ויסוד עובדתי שבו כלולות העובדות שאותן על התביעה להוכיח.
בבואנו לבחון את יסודות עבירת החטיפה:
על פי פסיקת בתי המשפט נהוג לומר כי עבירה זו מורכבת ממספר יסודות:
v יסוד עובדתי בו נדרשת התביעה להוכיח כי הנאשם כפה, דהיינו, אילץ את הקורבן, תוך שימוש בכוח או באיומים להיכנע לו בניגוד לרצונו וללא הסכמתו, ולגרום לו במעשיו אלו לעזוב את המקום בו הוא נמצא. במספר תיקים בהם הופיעעו"ד פלילי אריאל עטרי קבעו בתי המשפט כי המקום בו הוא נמצא, מדובר על כל מקום, לרבות מקום שהובא אליו הקורבן או שבו הוא מוחזק שלא כדין. וכמו כן לפתות את הקורבן באמצעי תרמית לעשות כן.
v יסוד נפשי: בו נדרשת התביעה להוכיח כי לנאשם הייתה מודעות כלפי רכיב היסוד העובדתי של העבירה וכלפי התקיימות הנסיבות הקבועות בהגדרתה.
על התביעה להוכיח את התמלאות שני היסודות ברמה שמעבר לכל ספק סביר. כך, לשם המחשה באו הדברים לביטוי בפסק דין ע"פ 7356/00 סימה פרחאת נ' מדינת ישראל, באותו מקרה המערערת הורשעה בבית מהשפט המחוזי בעבירה של חטיפה לשם חבלה ובשורה של עבירות נוספות. המערערת ניהלה מערכת יחסים עם המנוח, לאחר מכן המנוח מיאן להינשא לה והקשר הרומנטי דעך. לאחר הפרידה, הגיעו לאוזנה של המערערת שמועות לפיהן סיפר המנוח לאחרים כי הם קיימו יחסי מין אינטימיים, שמועות אלו חיבלו ביחסיה עם גברים אחרים. יום אחד התקשרה המערערת למנוח וביקשה להיפגש עמו. המערערת הגיעה עם בעלה אשר נושא עמו רובה. כשנפגשו השניים, יצא בעלה מהמכונית וירה על המנוח שתי יריות, לאחר שהצמיד את הרובה לראשו. לאחר מכן כפת את המנוח באמצעות נייר- דבק והכניס את גופתו לתא המטען. העונש שבית המשפט המחוזי גזר על המערערת הינו 18 שנות מאסר בפועל. ומכאן ערעורה של המערערת על חומרת העונש שנגזר עליה. בית המשפט העליון פסק כי יש לקבל את הערעור באופן חלקי, לבטל את הרשעתה בעבירה לפי סעיף 374 לחוק העונשין ולהרשיעה בעבירה של חטיפה. הרשעתה של המערערת בעבירה של סיוע לאחר מעשה תעמוד בעינה.
מקרה נוסף העוסק בסוגיה זו הינו פסק דין ת"פ 906/99 מדינת ישראל נ' דניס בן סרגיי צורני, בו הוגש כתב אישום המייחס לנאשם עבירות של מעשה סדום בנסיבות מחמירות, חטיפה לשם עבירת מין ואיומים. אנו נתמקד בעבירת החטיפה, על פי כתב האישום הגיע הנאשם במכונית עם אנשים נוספים ליד הקיוסק ששם הייתה המתלוננת ואיים עליה שאם לא תכנס לרכב הוא יביא את החבר הקודם שלה שלטענתה היה הכה ואנס אותה, ולכן נכנסה המתלוננת לרכב. בית המשפט פסק בעניין זה כי ההסכמה ניתנה לאחר שנאמר לה שהיא תוסע לבית הספר, משלא אופשר לה לרדת, והנאשם המשיך בנסיעתו, היא פותתה באמצעי תרמית להיכנס למכונית ולפיכך הורשע הנאשם בעבירות המיוחסות לו.
ליצירת קשר, אנא מלאו את הטופס הבא, ונדאג לחזור אליכם: